De meest liefdevolle voetbalfoto

Deze ochtend spotte ik op Twitter een prachtige tweet van het voetbalmagazine Santos Voetbalcultuur: “Blijf thuis. Doe verstandig. Wees lief. Blijf gezond. En plaats hieronder je meest liefdevolle voetbalfoto.” Bovenstaande foto werd erbij gepost.

CREATIVITEIT EN VERBONDENHEID
Creativiteit ontspruit, en liefdevolle verbondenheid kan gaan stromen, in tijden van crisis. Dat blijkt wel weer. Als het goed gaat zoeken we de onafhankelijke individualiteit op, in tijden van tegenslag snakken we naar afhankelijke verbinding.

Een steuntje in de rug. Een gezamenlijk geluid. Overal in de wereld zien we fantastische initiatieven ontstaan. We denken om. Kijken in mogelijkheden. We maken er het beste van. Met wat er (al) is. We inspireren elkaar met gewone en gekke verhalen. Van opera tot dans, van buurtbezoekjes tot wereldwijde stiltemomenten, van internationale balkonscènes tot regionale (straat)voetbal challenges in de achtertuin. Wanneer we naar binnen gaan en ons terugtrekken in de eigen kleine leefomgeving, wordt de essentie van ons als sociale (aardse) scheppende wezens zichtbaarder dan ooit.

DIEGO (EN) MARADONA
Terug naar de foto. Deze ontroert mij. Hoe natuurlijk. Hoe speels. Hoe wezenlijk.

In de zomer van 2019 bezocht ik samen met mijn vader de documentaire ‘Diego Maradona’. En daarin werd al snel duidelijk dat vertrouwelingen van Diego Maradona het hadden over Diego EN Maradona. Uitspraken als ‘Met Diego zou ik naar het einde van de wereld gaan, maar met Maradona zou ik nog geen enkele stap zetten’, ‘Ik zag steeds meer dat hij geen Diego meer was, maar Maradona’ en ‘Niet Maradona heeft het gedaan, maar God’ kwamen voorbij. Al met al is het een aanrader voor voetballiefhebbers en (amateur)psychologen. En niet in de laatste plaats omdat er een kern in ieders diepere wezen wordt aangeraakt. Voorbij het lichamelijke en de zintuigen.

‘Maradona’ de voetballer kennen we allemaal wel. En of je die nu (buiten)aards goed, geniaal, gek of gewoon vindt. Op deze foto zie ik een blij meisje in de achtertuin op het gras spelen met een madeliefje en haar papa, Diego.

Wat is jouw meest liefdevolle voetbalfoto?

We are ONE,

Mark