In hoeverre was Jezus een (voetbal)teamcoach?

Een van de meest besproken onderwerpen in teams is misschien wel (onderling) vertrouwen. En misschien wel een van de meest besproken schilderijen in de wereld gaat over (onderling) vertrouwen. ‘De storm op het meer van Galilea’ van Rembrandt schetst het Bijbelse verhaal, waarin Jezus zijn team vraagt om (onderling) vertrouwen te hebben in elkaar, en in hem.

PSV, MARK VAN BOMMEL & TOON GERBRANDS
Als actueel voorbeeld van onderling vertrouwen in een team is het misschien wat makkelijk om te ‘wijzen’ naar de situatie bij de voetbalvereniging uit de lichtstad, Philips Sport Vereniging. Toch doe ik het. De coach in kwestie is een naamgenoot, Mark van Bommel. De algemeen directeur, Toon Gerbrands, komt uit Sneek. Hij verscheen deze week nadrukkelijk voor het licht van de camera, om zijn licht op de donkere situatie in Eindhoven te laten schijnen.

Misschien zal het (onbewust) iets te maken hebben gehad met de tijd van het jaar. Ik kan het ook mis hebben. Echter op het gelaat van de anders zo kalme, stoïcijnse algemeen directeur zag ik nu een ietwat onrustig fanatisme. Zijn hoofd sloeg gekleurder aan dan anders, en het ging van links naar rechts. Het voelde alsof hij wat werd meegezogen in de golven van emoties, verlangens en energieën uit de omgeving. Mark van Bommel was stoïcijns kalm en goedgeSINT op de persconferentie voorafgaande aan de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Voetbalminnend Nederland weet echter ook dat hij als een volleerde acteur de schijn goed kan ophouden. Eindhoven is geen havenplaats, maar het lijkt alsof het water hoog op klotst tegen het schip.

ADVENT(URES) & KERST
In tijden van storm en crisis zie je stuurmannen veelal de volgende overlevingsstrategie hanteren. Zo lang mogelijk kalm blijven. Alles intern houden. Verantwoordelijkheid bij jezelf zoeken en dit naar buiten uitspreken. Het ligt aan onszelf. De rust bewaren. Tot het moment dat het echt niet meer kan. Het water loopt binnen. In dit geval het resultaat in Emmen. Dan naar buiten treden. Emmers met water lossen. Oftewel; in halve, te bewuste, woorden (deels) vertrouwen uitspreken. De laatste en allesbepalende stap is 1) óf het vertrouwen (in elkaar) opzeggen, de coach in de oceaan gooien. Of 2) de storm samen overwinnen, en genade in c(h)ris(t)is-bewustzijn vinden. Voor PSV zou dat zijn, gezamenlijk zonder puntverlies de Kerst halen. Zien we dan in de winterstop wel verder, hoe we ons avontuur in 2020 vervolgen.

Het idee van de advent(ures)-tijd is dat Christenen stilstaan bij (en uitkijken naar) de geboorte/(weder)komst van Jezus Christus. Misschien is dit ook wat ze doen in Eindhoven. Zien ze Van Bommel als de Verlosser van de lichtstad? Of is het slechts ijdele hoop in donkere dagen?

VERTROUWEN IN EEN VOETBALTEAM
Wat ik Gerbrands, Van Bommel en de selectie wil aanraden is om in deze tijd eens samen te kijken naar ‘De storm op het meer van Galilea’. Laat de visie van Rembrandt de voetbalteamfilosoof in je opnemen. Kijk naar Jezus als vertrouwenspersoon van mensen en intermenselijke relaties. Bekijk het meerdere keren. Laat iedere speler z’n perspectief benoemen. Kijk naar het schip, de omgeving. Iedere keer zie je weer anders, totdat je (het donkere) weer anders ziet.

Wat ik er uit haalde was het volgende. Ik zie golven. Ik zie donkere luchten. Ik zie licht aan de horizon. Bovenal zie ik 14 man op een schip. Het zou zomaar eens een voetbalteam kunnen zijn. 11 spelers en 3 wissels. Ik zie een deel van het team als ik-je opereren. Deze groep staat veelal in het volle licht van actie. Aan de voorzijde van het schip grijpen ze als ik-je naar houvast. Ze willen (met goede bedoelingen) het schip (en de anderen) redden, maar grijpen ijverig naar de touwen. Zouden het de aanvallers zijn? Aan de achterkant zie ik een groep in het donker, de schaduw. Deze groep oogt passiever. Ze kijken gespannen uit de ogen en lijken angstig voor wat komen gaat, maar kunnen goed volgen. Ze luisteren aandachtig naar een wijze man die middenin de groep zit. De stuurman achterop het schip doet z’n best om controle te krijgen over, en richting te geven aan het schip. Echter hij lijkt zichzelf de strop te geven. Zou het de keeper zijn? Tussen de twee groepen zie je een twijfelaar. Kijkend naar de actie-mannen, maar het schaduw-groepje en de wijze man niet zien. Als je heel goed kijkt, zie je ook een donker gestalte, zou het de duivel zijn? Daar precies tussen de 2 groepen in. Opereert deze daar zo sneaky in het donker om tweespalt en splitsing teweeg te brengen in de (team)geest? Je ziet ook iemand over boord hangen. “Ik wil me best over-geven aan de grote oceaan, maar hoe lang duurt dit nog?”, hoor je hem denken. Rembrandt heeft zichzelf met 1 hand aan het touw, en grijpend naar een muts, op de uitkijk gezet.

Rembrandt kijkt uit naar de (weder)geboorte van middenvelder en verbindingsspeler Mark van Bommel.

We are ONE,

Mark