Spelen met het beest en de geest

Poeh, wat een weekje. “Het lijkt wel crisis in de kop van top-voetballend Nederland”, zegt Knorretje. “Het heeft wel iets weg van een tragisch Grieks (toe)schouwer-spel”, zei Winnie de Poeh.

VOETBALSPEL
Op zondagavond begon het. Diep in blessuretijd zorgden 11 oer-Hollandse jongens voor gejuich in de kaasstad. Hiermee schonken ze de godenzonen uit alle windstreken van de wereld, drie kruisjes op een rij. Op maandagochtend was er vervolgens het verwachte ontslag van Van Bommel. Van Bommel maakte kennis met de Godfather van de keiharde Nederlandse topsport(wetten). En alsof de misère in de top van de vaderlandse competitie nog niet genoeg was, kwam maandagochtend het nieuws van nog meer persoonlijk voetballeed. Memphis, de aanvoerder en verpersoonlijking van de nieuwe golf van Ons Oranje, heeft zijn kruisbanden afgescheurd. Dit gun je geen enkel mens. Memphis (niet-)kennende zal hij er alles aan doen om zich terug te vechten. Het komende half jaar zal hij weer vele malen door zijn knieën gaan om te herstellen. En het komt uiteindelijk ook goed. De houding van voetbalwaanzinnig Nederland is inmiddels omgekeerd. Het heeft Memphis’ authenticiteit en unieke talent op waarde geschat en zal met hem meeleven. We hebben Memphis nodig. En de cirkel zal uiteindelijk rond komen, zodat hij in juni onze voetbalnatie mag vertegenwoordigen in het land van zijn thuiscompetitie, Frankrijk.

MANNENFILM
Al met al was het me zo dus het weekje weer wel. En wat kunnen die mannen lullen zeg. Over de belangrijkste (on)zin van het leven. Tegelijkertijd bedenk ik me dat het (on)belangrijkste mannenspel van dit jaar nog op het programma staat. Vandaag, 21 december, staan Social (Good) Boy Verhoeven en Street Wise (Bad) Guy Badr Hari tegenover elkaar. Op de kortste dag van het noordelijk halfrond. Of in de langste nacht. Is dit waar? Het had zomaar eens het allesbeslissende plot van een echte mannenfilm kunnen zijn. Maar dan echter dan echt. Rauw. The Hero’s Journey in levende lijve. In de ring.

MAN-TEGEN-MAN
Beide mannen hebben vanavond niet langer een team om op terug te vallen. Ze zijn op zichzelf aangewezen. Man-tegen-man. Lichaam-tegen-lichaam. Zonder wapens. Geweldloos kan ik het niet helemaal noemen. De agressie zal er vanaf spatten. Het harde trainingswerk zit er op. Ze hebben elkaar recht in de ogen gekeken. Ze hebben in de modder en de regen gerold. Het spel van intimidatie en positie kiezen hebben ze gespeeld. Ze zijn volgens zichzelf de beste. De sterkste. De één kruipt in het hoofd van de ander. De ander sluit zich af. De één roept de boze geest op in de ander. En omgekeerd. Hoe dan ook, beide mannen hebben de vuisten warm gemaakt. De benen lichtvoetig. De Kundalini-lijn soepel en vrij. Ze vechten voor de trots van de familie(naam). Voor het (onderdrukte) volk. Voor de Glory. En de organisatie faciliteert het spelenderwijs.

DE (ATMO)SFEER
Het GelreDome zal als heilige grond van volksvermaak worden opgesmukt. De (atmo)sfeer in de ruimte zal de mannelijke energie van (over)winnaars nog verder aanmoedigen. De spanning zal worden opgevoerd. De opkomst zal spectaculair zijn. De Gladiatoren komen in de spotlights en het publiek wordt opgezweept met muziek. De geur van vers mannenzweet zal rondwaaien. Het testosteron zal uit de monden lopen. Er zal hongerig gejoeld worden. Dorstig gejuicht. Er zal rivaliteit te voelen zijn. Er zal liefde te voelen zijn. Voor de uitverkorenen in het stadion, en miljoenen televisiekijkers, zal het een titanenstrijd zijn van jewelste. Een show om nooit meer te vergeten. Is dit dan waar sport en spelen voor bedoeld is?

WEDSTRIJD VAN DE EEUW(IGHEID)
Het publiek krijgt de oeroude archetypische (wed)strijd van de man(nnelijke energie) voorgeschoteld. Wie verovert de wereld? Wie vlucht de ring uit? Een gelijkspel is geen optie. De verliezer zal de pijn van het lichaam voelen en slapeloze nachten ervaren. De winnaar zal innerlijke rust vinden en overdag tot koning worden gekroond. Wie laat de dierlijke oerdriften, menselijke behoeften en hartverlangens van het beest in zichzelf gaan? En wie speelt met de geest en maakt er een luchtig feest van?

Zonder gekheid. In de aanloop zie ik veel onderling respect. De staredown van gisteren had iets weg van een liefdevolle verzoening. Laten we hopen dat de wedstrijd van de eeuw(igheid) ook voor de toeschouwers een (vriendschappelijk) spelletje blijft, en dat de heren ons als (toe)schouwers boven de tweestrijd op het slagveld laten uitstijgen.

“Hoe spel je liefde?”, vroeg Knorretje. “Liefde spe(e)l je niet, je voelt het”, zei Winnie de Poeh.

We are ONE,

Mark